Oct 16, 2010

Mathieu Kassovitz _1995 | Ταινία "La Haine"Ένα απόσπασμα από τη γαλλική ταινία "La Haine" _1995 ("Το Μίσος") του Mathieu Kassovitz, με τον Vincent Cassel. Πρωταγωνιστούν τρεις φίλοι, ένας εβραίος, ένας άραβας και ένας αφρικανός. Η ταινία εκτυλίσσεται στα προάστια του Παρισιού, μια μέρα μετά από το σοβαρό τραυματισμό ενός φίλου τους από την αστυνομία. Μέσα από τους 3 διαφορετικούς χαρακτήρες η ταινία προσπαθεί να σκιαγραφήσει την κατάσταση και το λαϊκό αίσθημα στα γαλλικά προάστια, 10 χρόνια πριν τη μαζική εξέγερση του 2005.

Α segment from the french film "La Haine" _1995 ("The Hatred") from the director Mathieu Kassovitz, starring Vincent Cassel. The movie follows 3 friends, a jew, an arab, and an african, who live in the Paris suburbs, a day after the the serious injury of a friend of theirs by the police. Through the 3 different characters, the film tries to describe the situation at the french suburbs and the feelings of the inhabitants, 10 years before the 2005 civil unrest.

Most Serious _2010 | Ντοκιμαντέρ "Ο Άγιος Παντελεήμονας και η Ζωή στη Γη"

Ένα ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ. Συμμετέχει η καθηγήτρια της σχολής μας Ντίνα Βαϊου.

"Στον αντίποδα των «αγανακτισμένων» του Αγίου Παντελεήμονα, υπάρχει μια ομάδα άλλων ανθρώπων - πάρα πολύ εκνευρισμένων με τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή. Η ομάδα «most serius» σας παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ της «Ο Άγιος Παντελεήμονας και η Ζωή στη Γη», στο οποίο εκφράζει την απογοήτευση που νιώθει όταν πρέπει να δηλώνoυμε τα αυτονόητα."
Richard Woditsch _2009 | Διάλεξη "Die Polykatikien"

Η διάλεξη του Βερολινέζου Αρχιτέκτονα Richard Woditsch, προσκεκλημένου του Π. Τουρνικιώτη πέρυσι στη σχολή μας [αίθουσα Μ317].

Lecture of the Berlin-based architect Richard Woditsch, who was invited by P. Tournikiotis at our faculty last year [room M317].

TV 2 _2010 | Ντοκιμαντέρ "Η μάχη για την πλατεία Αττικής"Ένα ντοκιμαντέρ της Νορβηγικής τηλεόρασης, που ξεκινά από τον Έβρο και τη λαθρομετανάστευση και καταλήγει στην Πλατεία Αττικής. Αγγλόφωνη αφήγηση, ελληνικοί υπότιτλοι. Ο υποτιτλισμός έγινε εκ μέρους του tvxs.

ΥΓ: Χθές βράδυ, δημοτικός αστυνομικός, κτύπησε στο στόμα, ιρακινό απεργό πείνας που είχε ράψει το στόμα του εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες στο Ιράκ. Το σκηνικό εκτυλίχθηκε στα προπύλαια, όπου σημειώνεται πως ισχύει καθεστός ασύλου. Δυο Έλληνες δικηγόροι πρόκειται να υποβάλουν μύνηση.

A documentary of the Norwegian television that begins at the Northern border of Evros and the illegal immigration and ends in Attica Square. English narration with Greek subs.

PS: Last Night, a municipal policeman, bit in the mouth, an Iraqi who was in hunger strike, and had sawn his lips, in order to protest for the situation in Iraq. The scene took place at the front gates of "Panepistimio", a place which is protected by a state of educational asylum. Two Greek lawyers are going to submit a lawsuit.


Source_ http://tvxs.gr/node/68358

Oct 15, 2010

Δημοτικές Εκλογές _2010 | Υποψήφιοι Δήμου Αθήνας

Με αιχμή τα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας, μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και με αρκετές απουσίες από τον πολιτικό χώρο, διεξήχθη χθες δημόσια συζήτηση με θέμα το «Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές 2010». Την εκδήλωση διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος «Παναθήναια» και το περιοδικό MOnuMENTA, στην πλατεία Κουμουνδούρου.
_της Κωνσταντίνας Τσιλομελέκη

Στις 5 το απόγευμα ήταν όλοι εκεί. Κάτοικοι του κέντρου, έτοιμοι να εκφράσουν την αγανάκτηση και την οργή τους, για τη δύσκολη καθημερινότητά τους και υποψήφιοι δήμαρχοι, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες έτοιμοι να κάνουν απ’ το βήμα, τις προγραμματικές τους δηλώσεις. Η συζήτηση δεν είχε ξεκινήσει ακόμα, όταν άρχισαν οι διαφωνίες μεταξύ των παρευρισκόμενων κατοίκων, για τα αίτια των προβλημάτων του κέντρου. Οι περισσότεροι κατέληγαν στο ίδιο συμπέρασμα ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, κι όπως υποστήριξε η εκπρόσωπος της MOnuMENTA «ήρθαμε να ακούσουμε τους υποψήφιους να δίνουν λύσεις».

Στο συντονισμό της συζήτησης, ήταν ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηγεωργίου ενώ πρώτος το λόγο έλαβε, λόγω πίεσης χρόνου και ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Καμίνης. Βασικοί άξονες της τοποθέτησής του, ήταν η συνεχής εισροή μεταναστών, η περίθαλψή τους, η απουσία στεγαστικής πολιτικής και το εμπόριο ναρκωτικών. Ο κ. Καμίνης υποστήριξε ότι, υπάρχει συνεχής εισροή προσφύγων που εντείνει το πρόβλημα εξαιτίας του ήδη γκετοποιημένου κέντρου, που είναι κι ο χώρος υποδοχής τους. Παράλληλα τόνισε ότι, με εφαρμογή στεγαστικής πολιτικής που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα, οι πολίτες θα επιστρέψουν στο κέντρο και στις επιχειρήσεις τους ενώ το ζήτημα των τοξικομανών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με περίθαλψη αλλά και καταστολή.

Στη συζήτηση έλαμψε δια της απουσίας του ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, τον οποίο κλήθηκε να αντικαταστήσει ο αντιδήμαρχος Λευτέρης Σκιαδάς, ο οποίος δέχθηκε και την αποδοκιμασία αρκετών παρευρισκομένων πριν πάρει το λόγο. Όσον αφορά τους μετανάστες και τους ναρκομανείς ο κ. Σκιαδάς υποστήριξε ότι, «το πρόβλημα πρέπει να αποκεντρωθεί για να λυθεί», τότε η φωνή μιας ηλικιωμένης γυναίκας ακούστηκε να λέει «αποκέντρωση, να τους πάρετε από δω». Επίσης, ο αντιδήμαρχος ισχυρίστηκε ότι «η αστυνομία θα πρέπει να κάνει επιχειρήσεις που να στοχεύουν στην διακοπή της εισροής μεταναστών».

Στο βήμα ανέβηκε στη συνέχεια η Ελένη Πορτάλιου, υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων με το συνδυασμό «Ανοιχτή Πόλη». Έθιξε θέματα που αφορούν γενικότερα προβλήματα της πόλης και πρότεινε λύσεις όπως εξωραϊσμό των δημόσιων χώρων, καθαριότητα και έλεγχο των παράνομων και μη, νυχτερινών κέντρων που προκαλούν ηχορύπανση.

Η Ελένη Πορτάλιου τόνισε ότι, η ΕΛΑΣ πρέπει να «διαλύσει» τις συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά και ο ΟΚΑΝΑ πρέπει να αποκεντρωθεί. Με την τοποθέτηση της, συμφώνησε ο Νίκος Μπελαβίλας, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά με το συνδυασμό του Αλέκου Αλαβάνου, «Ελεύθερη Αττική». Ο κ. Μπελαβίλας επικεντρώθηκε στη κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και τόνισε ότι «επικίνδυνοι είναι αυτοί που παρελαύνουν ξυλοκοπώντας μετανάστες, αν συνεχιστεί αυτό θα χωριστούμε σε δύο ομάδες, σταματήστε τις συνθήκες εμφυλίου». Ακούγοντας αυτό, μια γυναίκα στα πίσω καθίσματα λέει χαμηλόφωνα «μας πετάνε χαρτιά οι χρυσαυγίτες κάτω από τις πολυκατοικίες, ξέρουν ότι είμαστε ευάλωτοι».

Ο Γρηγόρης Ψαριανός, υποψήφιος περιφερειάρχης με το συνδυασμό «Αττική Γη» αφού μίλησε για την σημερινή εποχή «τρόμου και φόβου» πρότεινε ότι, «η αντιμετώπιση αρκετών προβλημάτων δεν είναι θέμα χρημάτων αλλά πρωτοβουλιών». Όσον αφορά τους τοξικομανείς τόνισε ότι, θα πρέπει να τους παρέχεται φροντίδα όπως σε όλους του ασθενείς, ενώ υποστήριξε την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών.

Στην συζήτηση παρευρέθηκαν και μίλησαν επίσης, ο Γιώργος Αμιράς με τον συνδυασμό «Επιμένουμε Αθήνα», ο Γιάννης Μήλιος εκπροσωπώντας τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αλέξη Μητρόπουλου, ο Κ. Διάκος από τους Οικολόγους Πράσινους, ο Χρ. Κουρούσης υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του Γιάννη Δημαρά και ο Πέτρος Κωνσταντίνου υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Αφού ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος ομιλιών από τους υποψήφιους, οι οποίοι ήδη είχαν αρχίσει να «αραιώνουν» το λόγο έλαβαν εκπρόσωποι από οργανώσεις οικολογικές, τοπικές αλλά και εμπόρων/καταστηματαρχών. Η συζήτηση έμοιαζε να φτάνει στο τέλος, όταν σιγά-σιγά αποχώρησαν οι περισσότεροι «προσκεκλημένοι» υποψήφιοι. Οι κάτοικοι της περιοχής, τότε αρχίζουν να παίρνουν το λόγο και να καταθέτουν προσωπικές του εμπειρίες και παράπονα ενώ όταν συνειδητοποιούν ότι, η αίθουσα αδειάζει χωρίς να τους έχει ακούσει σχεδόν κανείς αναρωτιούνται «που είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι να μας δώσουν λύσεις;».

Source_ http://tvxs.gr/node/68265

Oct 13, 2010

Aformi Blog _2010 | Ντοκιμαντέρ "Το δικαίωμα στην πόλη"

Ένα ντοκιμαντέρ για τα κινήματα πόλης και τις καταλήψεις χώρων στην Αθήνα.
A documentary about movements of the city, and space seizure(take over) in Athens.

Source_ http://www.aformi.wordpress.comΈρευνα _2008 | Εκπομπή "Πέντε λεπτά από την Ομόνοια"

Το ημερολόγιο τεσσάρων ρεπόρτερ που βίωσαν επί ένα μήνα την αληθινή ζωή "5 λεπτά από την Ομόνοια", παρουσίασε η «Έρευνα» (Π. Τσίμας) την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008 στο MEGA.

Γερανίου, Σοφοκλέους, Μενάνδρου, Ευρυπίδου: Δρόμοι με βαριά ονόματα και μακρά ιστορία, όπου κάποτε χτυπούσε η καρδιά της οικονομικής ζωής της πόλης. Σ' αυτούς τους δρόμους έζησαν από νωρίς το πρωί ως αργά τη νύχτα, έναν ολόκληρο μήνα, οι ρεπόρτερ της "Έρευνας". Κατέγραψαν στο ημερολόγιό τους σκηνές και πρόσωπα που σοκάρουν, στιγμές οι οποίες αποκαλύπτουν τη μαύρη τρύπα που καταπίνει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και ζωές των ανθρώπων που ζουν στα όριά του.

Αποκαλύπτουν τι στ' αλήθεια συνέβη στις 29 Αυγούστου ανάμεσα στις δύο ομάδες Σουδανών που συνεπλάκησαν με τσεκούρια, αναδεικνύοντας την άγνωστη ως τότε πραγματικότητα στο κέντρο της Αθήνας. Μιλούν με χρήστες που βρίσκουν μια δόση «...σαν να αγοράζουμε τσίχλες από το περίπτερο», καθώς και με ντίλερς που προσλαμβάνονται στο φως της ημέρας στο πεζοδρόμιο. Συζητούν με τους τελευταίους Έλληνες της περιοχής. Συναντούν ανθρώπους που έφτασαν εδώ με όνειρα από τη Σομαλία και το Σουδάν, την Πολωνία και το Αφγανιστάν, τη Νιγηρία και το Μπαγκλαντές για να βρουν τελικά το απόλυτο κενό. Ιστορίες ανθρώπων από χώρες του κόσμου που βλέπουν την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα τους και ζητούν να φτιάξουν εδώ μια κανονική ζωή που δεν θα τους αναγκάζει να παρανομούν για να την αποκτήσουν.

Oct 12, 2010

ΕΚΤΕΠΝ _2009 | Έκθεση για τα Ναρκωτικά στην Ελλάδα

Το ΕΚΤΕΠΝ, είναι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά.
Source_ http://www.ektepn.gr/

Μετά από αναστολή της λειτουργείας του -για οικονομικούς λόγους- το κέντρο έκδοσε την ετήσια του έκθεση, καλύπτοντας μια μεγαλύτερη χρονικά περίοδο, σχεδόν διπλάσια. Στο αρχείο που επισυνάπτω σε σύνδεσμο πιο κάτω, μπορείτε να δείτε πληροφορίες σχετικά με τις τακτικές ενημέρωσης, πρόληψης και θεραπείας σχετικά με το φαινόμενο, πίνακες με τα οικονομικά στοιχεία των μονάδων ΟΚΑΝΑ, μια εκτενή στατιστική ανάλυση των χρηστών ναρκωτικών που επισκεύθηκαν τα κέντρα ΟΚΑΝΑ, και γενικές εκτιμήσεις για το σύνολο των χρηστών. Επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τις τιμές πώλησης (ηρωϊνη 10-80€/g) καθώς και στοιχεία σχετικά με κατασχέσεις.

Εκθεση ΕΚΤΕΠΝ 2009


Annual report -2009- of the National Center for Documentation and Information regarding Drugs. Greek only, for english refer to The European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA).
Source_ http://www.emcdda.europa.eu/

Τομέας Πολεοδομίας  _ArchNTUA | Χάρτες Αθήνας .dwg

Download
Χάρτης Χρήσεων Γης Αθήνας με Υψομετρικές / Athens LandUse Map with Elevation Data [1996]

Χάρτης Ορόφων Κτηρίων Αθήνας με Υψομετρικές / Athens Building Storeys Map with Elevation Data [1996]

EU.Doc_ 2007 | "Drugs in Downtown Athens" Documentary [Part 02]


Ένα ντοκιμαντέρ για τη διακίνηση ναρκωτικών στο Κέντρο της Αθήνας. Γυρισμένο στα πλαίσια της σειράς "EU.Doc/" για την ΕΤ1 & την ERTSAT (Δημοσιογράφος_ Γιώργος Κουβαράς).

A Documentary on drug trafficking in downtown Athens. Filmed within the documentary series "EU.Doc/" for ET1 & ERTSAT (Journalist_ Giorgos Kouvaras). [part 02]

Μεταξουργείο_ Κεραμεικός Blog | Οι Επίμονοι ΚηπουροίΈνα blog, με πάρα πολύ υλικό για το Μεταξουργείο και τον Κεραμεικό, με δημοσιεύσεις έρευνες, ιστορικά στοιχεία, και με πολλές αναφορές στο τι γινεται σήμερα:
Ένα βίντεο εδώ από τη δεντροφύτευση σε κενά οικόπεδα που έγινε στις 10/10/10.

A blog with lots of info on Metaxourgeio and Kerameikos, with publications, researches, historical clues, and many references to ongoing urban processes.
This particular video is about a tree planting action in non-occupied sites, filmed on 10/10/10.

Carla Chiarantoni | Conceptual Student Housing in Italy


EU.Doc_ 2007 | "Drugs in Downtown Athens" Documentary [Part 01]


Ένα ντοκιμαντέρ για τη διακίνηση ναρκωτικών στο Κέντρο της Αθήνας. Γυρισμένο στα πλαίσια της σειράς "EU.Doc/" για την ΕΤ1 & την ERTSAT (Δημοσιογράφος_ Γιώργος Κουβαράς).

A Documentary on drug trafficking in downtown Athens. Filmed within the documentary series "EU.Doc/" for ET1 & ERTSAT (Journalist_ Giorgos Kouvaras). [part 01]

Athens Cultural Org_ 2008 | "Metaxourgeio" DocumentaryΜια περιήγηση στην περιοχή του Μεταξουργείου από ένα 2ης γενιάς Νιγηριανό μετανάστη.
A stroll in the Metaxourgeio area, by a second generation Νigerian immigrant. [english subs]