Dec 4, 2010

Urban Strategy_Archeology

This is the presentation of the group "archeology" (Marta, Alex, Martina,Thaddée, Philip, Jakob)

Urban Strategy_Economy

The presentation of the group "Economy" (Patrizia, Elena, Pierre, Marianne, Steffan)

Urban Strategy_Environment

The presentation of the group "Environment" (Lea, Inês, Malaïca, Simon, Shun, Loïc)

Urban Strategy_Immigration

The presentation of the group "Immigration" (André, Edouard, Joana, Eva, Sandro, Isabel)

Urban Strategy_Organization

As promised this the presentation of the group "organization" in his complete version (Fatma, Marco, Gustav, Chris, Davide, Sizhou)

Dec 3, 2010

Πλατφόρμα Δράσεων στην Πλατεία Συντάγματος

Μία πρόταση για την κορύφωση του φοιτητικού κινήματος.

_Ανοικτές Σχολές. Σε συνεργασία με τους καθηγητές, τα συμβατικά μαθήματα αναβάλλονται και τα μαθήματα αλλάζουν περιεχόμενο και προσανατολισμό. Πλέον χάνουν τον ακαδημαικό τους χαρακτήρα και γίνονται πιό εξώστροφα, ενώ η γνώση που παράγεται απευθύνεται άμεσα στην κοινωνία, παραδίδεται σε αυτή αλλά και υλοποιείται από τους ίδιους τους φοιτητές.

_Συγκέντρωση των Καταλήψεων των σχολών σε μία και μοναδική εστία, την Πλατεία Συντάγματος, η οποία γίνεται πλέον πλατφόρμα κάθε δράσης και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης αλλά και σε θέση μάχης απέναντι στη Βουλή.

_Κατάληψη-Κατασκήνωση Αορίστου Χρόνου στην Πλατεία Συντάγματος με σκοπό τη σταδιακή συγκέντρωση περισσοτέρων κοινωνικών ομάδων με τα αιτήματά τους και τον από κοινού σχεδιασμού μιάς ριζικά διαφορετικής κοινωνίας.

_Συγκεκριμένα, Φοιτητές Αρχιτεκτονικής αλλά και επαγγελματίες Αρχιτέκτονες καλούνται να συμμετέχουν σε δράσεις μέσα στην πόλη αλλά και να σχεδιάσουν και να παρέμβουν στην πόλη τους.

λινκσ:
http://www.t12online.com/node/1357
http://www.arch.ntua.gr/forum/index.php?topic=1287.0
http://www.facebook.com/event.php?eid=180590351953731






Nov 30, 2010

LAPA_CASE_STUDIES_BARCELONA


barcelona is concious of the urban problems that immigration, economy and sustainable problems can induce/The planning has been a tradition and always tries to be on the forefront/ The city has been a laboratory, with a lot of innovation, but the state of this city is very dependent on the political situation, and can easily come into crises/BCN is a head leading city as they know that is the only way to get to frontline position in the World, and to revindicate their independent indentity


martina vesik/lea serikoff/davide di capua/elena nunez/isabel stella

kathimerini.gr | Άρθρο για την ημερίδα της Κυριακής

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_30/11/2010_424232

GreekArchitects.gr | Αφιέρωμα: Δ. Ησαΐας - Τ. Παπαϊωάννου

Δύο παλιοί συμφοιτητές κοιτούν κατάματα την αρχιτεκτονική.

Πόλη
Ερώτηση: Η Ελληνική κοινωνία αρνείται πεισματικά να ενσωματώσει τους οικονομικούς μετανάστες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να συντηρούνται τα «γκέτο» στην Αθήνα, αλλά και να εμφανίζονται σταδιακά και σε άλλες πόλεις. Έχουν γίνει πολλές μελέτες με στόχο την ένταξη των οικονομικών μεταναστών στον αστικό ιστό, αλλά είτε απέτυχαν, είτε δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Μπορεί τελικά η αρχιτεκτονική να συμβάλει στη διαδικασία αυτοσυνείδησης των ανθρώπων (Αντόνιο Μονεστιρόλι) αποβάλλοντας τα σκοτεινά ανθρώπινα ένστικτά τους και να δώσει λύσεις;

Απάντηση: Οι κοινωνικές συγκρούσεις δεν επιδέχονται αρχιτεκτονικές επιλύσεις. Η επίλυση των προβλημάτων των οικονομικών μεταναστών και των επιπτώσεων τους στις πόλεις μας δεν επιδέχονται «επιδέξιους» αρχιτεκτονικούς χειρισμούς. Ο αρχιτεκτονικός ντετερμινισμός άλλων εποχών είναι απολύτως ξεπερασμένος και πολλές φορές υποκρύπτει και μια διάθεση κουκουλώματος των βαθύτερων αιτιών που γεννούν τέτοιας φύσεως προβλήματα. Η αρχιτεκτονική μπορεί να επιχειρεί να προτείνει λύσεις σε αυτά που της αντιστοιχούν και για αυτούς τους οποίους υπηρετεί. Τα φαινόμενα, όπως περιγράφονται στην ερώτηση, ξεπερνούν την αρχιτεκτονική και αφορούν συμπεριφορές και πρακτικές ολόκληρης της κοινωνίας.

Εποικισμός της Ελληνικής υπαίθρου
Ερώτηση: Την Αθήνα, ας δεχτούμε ότι μπορεί να την σώσει το μαγικό ραβδί ενός εισαγόμενου πολεοδόμου, που είναι και της μόδας. Με την Ελληνική ύπαιθρο και το νομικό καθεστώς - φαινόμενο «Εκτός Σχεδίου Δόμηση» - που επιτρέπει την αλόγιστη διάσπαρτη δόμηση καταστρέφοντας το τοπίο, τι μπορούμε να κάνουμε κατά την γνώμη σας;

Απάντηση:Οι πόλεις μας και η ύπαιθρος που τις περιβάλλει βρίσκονται στην κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε, όχι από άγνοια του ορθού τρόπου διαχείρισης των προβλημάτων ή λόγω έλλειψης εγχώριων ή αλλοδαπών ειδικών. Η «Εκτός Σχεδίου Δόμηση» και η έλλειψη θεσμικού πλαισίου προστασίας των δασών, η εσκεμμένη ασάφεια διάφορων νομοθετικών ρυθμίσεων, η ελαστικότητα στην προστασία των δημόσιων εκτάσεων που εντείνεται με τις ελλείψεις του Εθνικού Κτηματολογίου είναι όψεις μιας πολιτικής «ανάπτυξης» που ποτέ δεν εκφράστηκε ρητά αλλά εν τέλει με συνέπεια υλοποιείται για δεκαετίες. Δεν πιστεύουμε ότι αυτά που συμβαίνουν γύρω μας είναι απλά τυχαία γεγονότα. Η πολιτική επέκτασης των πόλεων συντελέσθηκε στο παρελθόν, αλλά και συνεχίζει στις μέρες μας να γίνεται με τον ίδιο τρόπο. Πάρτε για παράδειγμα την περιοχή της Ανατολικής Αττικής: η κατασκευή του Αεροδρομίου και ενός Άξονα αποτέλεσαν των αφορμή μιας κατασκευαστικής έκρηξης που έγινε χωρίς ελέγχους και προγραμματισμό. Το κόστος αυτού του είδους της ανάπτυξης πέρασε σε όλους μας και δυστυχώς όχι μόνο σε εμάς, αλλά και σε μελλοντικές γενιές. Αλλαγή αυτού του μοντέλου ανάπτυξης σημαίνει συγκρούσεις με ομάδες συμφερόντων. Η συνέχεια σε επίπεδο προγραμματισμού και σχεδιασμού είναι απλούστερη…

[...]

Πηγή_ greekarchitects.gr

Nov 29, 2010

Διδακτική Ομάδα | Χάρτης Αστικών Κενών [Urban Void Map]























Παρατίθεται χάρτης αστικών κενών που εκπονήθηκε από τις σπουδάστριες Αλίκη Γκίκα, Δάφνη Λαδά, Ναταλία Μιχαηλίδου το Νοέμβριο του 2010. Λεπτομερέστερα στοιχεία των σπουδαστριών αναγράφονται στο κάτω δεξί μέρος του χάρτη, και όποιος προτίθεται να τον χρησιμοποιήσει υποχρεούται να τα συμπεριλάβει ως αναφορά.

This is an Urban Void Map created by students Aliki Gika, Dafni Lada and Natalia Michailidou on November 2010. Further data about the students can be found on the bottom right side of the map, and whoever is willing to use it is obliged to reference its creators.