Jan 17, 2011

Athensville | 2011: Κάτι Κινείται για την Αθήνα

Παρατίθεται απόσπασμα του ομώνυμου άρθρου από το blog Athensville. Το πλήρες άρθρο περιλαμβάνει συνδέσμους με περισσότερες πληροφορίες για μελλοντικές παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας.


Νέα Πλ. Ομονοίας, Τραμ στην Πατησίων

Τις τελευταίες 2 βδομάδες διαβάζοντας τις εφημερίδες αποκαλύπτεται σιγά-σιγά όλο και πιο συγκεκριμένο το πλάνο που θα παρουσιάσει το ΥΠΕΚΑ στα πλαίσια του Αθήνα 2014. Βασικός άξονας του έργου η δεδομένη πια πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου που θα συμπαρασύρει μια σειρά έργων:

_Το τραμ θα συνεχίζει σ' όλο το μήκος της Πατησίων μέχρι τα Άνω Πατήσια και θα κινείται σε 2 λωρίδες. Οι υπόλοιπες μονοδρομούνται με κατεύθυνση την Ομόνοια.
Αχαρνών μονοδρομείται κι αυτή και θα είναι ο δρόμος εξόδου από το κέντρο.
_Η πλατεία Ομονοίας μεγαλώνει, παύει να είναι συγκοινωνιακός κόμβος just ή ακόμα χειρότερα εγκατάσταση του μετρό όπως τώρα, και μεγαλύτερες επιφάνειες παραδίδονται σε ανθρώπινη χρήση με την πεζοδρόμηση του τμήματος από Πανεπιστήμιου γωνία με Πατησίων έως και την Γ' Σεπτεμβρίου.
_Ακαδημίας και Αγίου Κωνσταντίνου αλλάζουν φορά κυκλοφορίας.
_Η οδός Φυλής μετατρέπεται σε μια όαση-πεζόδρομο στο βαθύ τσιμεντένιο κέντρο σ' όλο το μήκος της μάλιστα. Ένα κρυφό μονοπάτι γαλήνης μακριά απ' το αυτοκίνητο, γιούπι.
_Οι πλατείες Αμερικής, Βάθης, Βικτωρίας, Αγίου Παντελεήμονα, Αγίου Νικολάου και Αττικής μπαίνουν σε διαδικασία ανάπλασης, για τις 3 τελευταίες μάλιστα θα γίνουν έργα σε μεγαλύτερη κλίμακα περιλαμβάνοντας τις γύρω γειτονιές.


Απελευθέρωση ωραρίου
Χαρακτηρισμός του ιστορικού κέντρου ως τουριστικής περιοχής
Αποκλεισμός Ι.Χ. από το Ιστ. Κέντρο

Για την απελευθέρωση είμαι υπερ, θέλω μια ζωντανή πόλη όπως παντού στον κόσμο, αλλά ειναι υποκειμενικό και καταλαβαίνω τις όποιες αντιρρήσεις. Χαίρομαι όμως βαθειά για τον χαρακτηρισμό του ιστορικού κέντρου σε τουριστική περιοχή. Ναι τουριστική, μέχρι να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να παράγουμε το οτιδήποτε και να ζήσουμε απ' αυτό, είναι χαζό να μην αξιοποιούμε την κληρονομιά αυτού του ξεχωριστού τόπου. Και το "τουριστική" σημαίνει καθαριότητα, πεζοδρομήσεις, ποδήλατα, αποκατάσταση κτιρίων και ιστορικής μνήμης της Αθήνας, όπως σ' όλες τις ντίβες ιστορικές πόλεις του εξωτερικού. Και το ονειρεμένο: Αποκλεισμός του αυτοκινήτου από το κέντρο της πόλης. Επίσης τα υπουργεία αποχωρούν από το κέντρο (θα μαζευτούν όλα μαζί κάπου το πιθανότερο).


Κίνητρα για επιστροφή κατοίκων στο κέντρο

Στο όλο πακέτο του "Δράση για την Αθήνα" (έτσι μάλλον θα ονομάζεται) εντάσσονται και κίνητρα για επιστροφή κατοίκων στο κέντρο. Συνοπτικά προβλέπονται κίνητρα για την αγορά πρώτης κατοικίας μέσω ΟΕΚ, επιδότηση µέρους του τραπεζικού δανεισµού για αγορά α' κατοικίας ή άλλης επαγγελµατικής επένδυσης, αναπροσαρµογή των δηµοτικών τελών και συστήµατος του αντικειµενικού προσδιορισµού ακινήτων, το οποίο επιδρά στην αγορά πρώτης κατοικίας.


















Πηγή_ Athensville