Nov 26, 2010

Αλυγίζος Ανδρέας_Μιλτιάδης Κων/νος_002 | Α0

Σαράτσης Εμμανουήλ_Τζώρτζης Αντώνης_018 | A0

Issuu Upload Tutorial

Για να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τη συμμετοχική διαδικασία, θα μπορούσαμε να ανεβάζουμε ολόκληρες τις παρουσιάσεις μας στο blog.

Όλοι γνωρίζουμε πώς ανεβάζουμε .jpeg μέσω νέας ανάρτησης, καθώς το κάναμε ήδη για τα posters. Όσο για τα .pdf, χρησιμοποιούμε το issuu ως upload server, διότι μετατρέπει τα αρχεία σε ψηφιακά βιβλία που διαβάζονται εύκολα και ευχάριστα.

Τα βήματα που απαιτούνται για να ανεβάσουμε .pdf είναι τα ακόλουθα:

1_ Πηγαίνουμε στο issuu.com και κάνουμε εγγραφή [Sign Up]

2_ Αφού η διαδικασία ολοκληρωθεί, επιλέγουμε 'Upload Document'

3_ Συμπληρώνουμε όλα τα στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία (Category, Language, Target Area) κατά το δοκούν. Στο μενού 'Sharing Options' έχουμε την επιλογή να απαγορεύσουμε το 'κατέβασμα' του .pdf μας από τρίτους, επιλέγοντας 'No' στο πεδίο 'Download'.

4_ Επιλέγουμε 'Upload File' και περιμένουμε μέχρι να γεμίσει η μπάρα. Αφού η διαδικασία ολοκληρωθεί, το issuu κάνει 'Convert' tο αρχείο μας, ώστε να μπορεί να το προβάλλει. Στην ξύλινη βιβλιοθήκη που θα εμφανιστεί, το αρχείο μας θα βρίσκεται στο 'Converting'.

5_ Όταν το 'Converting' ολοκληρωθεί, μπορούμε να πάμε στο 'My Library' και να επιλέξουμε το αρχείο μας. Πατάμε το κουμπί 'Embed' από την εργαλειοθήκη.

6_ Στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέγουμε 'Blogger' από τα αριστερά. Επίσης,
Layout_ Presentation
Size_ 600px
Color or Theme_ Background Color (Λευκο, FFFFFF)
Στη συνέχεια, πάμε στην κορυφή του παραθύρου και κάνουμε 'Copy' (Ctrl+C) τον κώδικα από το πεδίο 'Embed Code'.

7_ Ανοίγουμε το synth09.blogspot.com, κάνουμε νέα ανάρτηση και πάμε στο πεδίο 'Επεξεργασία Html'. Εκεί κάνουμε 'Paste' (Ctrl+V) τον κώδικα. Αφού συμπληρώσουμε τα απαραίτητα (Τίτλος, Ετικέτες) επιλέγουμε δημοσίευση και είμαστε έτοιμοι!

Θα μπορούσαμε να ανεβάσουμε τα Α0 μας μέχρι την Κυριακή 28.11, για να κυκλοφορήσει η δουλειά μας και στο συμπόσιο. Αν τα Α0 είναι .jpeg τότε τον τρόπο τον γνωρίζουμε ήδη.

Cohen Deborah_Bisti Mariana_Sanz Alfredo_015 | A0

Nov 24, 2010

Διδακτική Ομάδα | Workshop Πέμπτης 25.11

Η συνάντησή μας θα γίνει την Πέμπτη 25.11 στις 9:45 στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη. Η αίθουσα όπου θα γίνουν οι παρουσιάσεις βρίσκεται στο δεύτερο όροφο του Μουσείου. Η σειρά παρουσίασης είναι η ακόλουθη:


1_ ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΚΥΨΕΛΗ [10:00-10:30]

  1. SARATSIS EMMANUEL, TZORTZIS ANTONIS
  2. SOURLANTZIS GIANNIS, TRIANTAFYLLIDIS THEOKLITOS
  3. KOUFOS PANAGIOTIS


2_ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ [10:30-11:30]

  • A_ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ [10:30-11:00]
  1. ANASTASIOU ORESTIS-NIKOLAOS, POULAKOS THODORIS
  2. KAPSIMALI MARIA-ANNA, PEFANI ARTEMIS
  3. VOUKIA MARIA, ZAMANI KIKI
  • B_ ΓΕΡΑΝΙ [11:00-11:30]
  1. MPISTI MARIANNA, DONNA DEBORAH, SANZ ALFREDO
  2. ZOUMBOU VASILIKI, PIERIDOU ELINA, HINT EGKE
  3. DIMITRIADIS GREGORIS, SERIFI CHRISTINA, PHILIPPOU MELINA

    3_ ΜΑΡΝΗ, ΠΑΤΗΣΙΩΝ, ΑΓ.ΚΩΝ/ΝΟΥ [11:30-12:00]

    1. KOUSOURI ELENI, BABANIOTI VASSILIKI
    2. ANGELI ARGYRIS, BANOS SYMEON


    4_ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ [12:00-13:00]

    • A_ ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟ [12:00-12:30]
    1. KARAISKOU ARTEMIS, STAVRIDOU MARIANNA
    2. LABADA ANGELIKI, PATSALIDOU MARIA-SILENA
    3. BACHA SMARAGDI, PSALTAKI EIRINI
    4. FELEKI ATHINA, TZACHRISTA KATERINA
    • B_ ΤΟΠΙΚΟ [12:30-13:00]
    1. MITSIOU ANDREAS
    2. ANAGNOSTOPOULOS GIORGOS, NAVROZIDIS FILIPPOS
    3. ALIGIZOS ANDREAS, MILTIADIS KONSTANTINOS
    4. PERDIKIS PANAGIOTIS, ROIDI MARIA-ILIANA
    5. BOUNTOUVA IOANNA, PETROPOULOU MYRSINI

    Διδακτική Ομάδα | Ανεπίσημο Γεύμα Τετάρτης 24.11

    Οι ελβετοί συνάδελφοι οργανώνουν ανεπίσημο γεύμα στην Ταβέρνα "ο Τάκης" στη Γλυφάδα, την Τετάρτη 24.11 στις 20:00. Επειδή η κράτηση αφορά συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, όποιος επιθυμεί να έρθει παρακαλείται να καταθέσει το ενδιαφέρον του ως comment κάτω από το post.

    Takis Taverna
    Konstantinoupoleos 17
    Glyfada (Biftekoupoli)
    Tel +30210-8943944

    Nov 23, 2010

    Άρθρο Ελευθεροτυπίας για Πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου


















    Source_
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=173529

    Στο άρθρο αναφέρεται ότι τη μελέτη έχει αναλάβει το Πολυτεχνείο. Ενδιαφέρεται καμιά απο τις ομάδες να έρθουμε σε επαφή με τους καθηγητές που την έχουν αναλάβει? Και αν ναι, πως?

    Προτάσεις Αναπλάσεων από το Δήμο Αθηναίων











    Στη σελίδα αυτή θα βρείτε πολλές πληροφορίες για μελλοντικά έργα που ερευνά ο Δήμος Αθηναίων, συμπεριλαμβανομένου ανάλυσης προβλημάτων του κέντρου, προτάσεις για αναπλάσεις κτλ.

    Καθημερινή _2008 | Άρθρο "Ο Χάρτης των Μεταναστών στην Αθήνα" [Τ. Καραϊσκάκη]


















    Η μεγάλη διασπορά τους σε γειτονιές όπου κατοικούν και πολλοί Ελληνες αποτρέπει τα φαινόμενα αποκλεισμού και γκετοποίησης.

    Οι μισοί μετανάστες της Ελλάδας (περί τους 800.000 είναι καταγεγραμμένοι επίσημα) κατοικούν στην Αττική. Απ’ αυτούς, το 40% μένει στον δήμο Αθηναίων. Στην καρδιά της μητρόπολης. Γύρω από πλατείες και σταθμούς, μέσα σε υπόγεια και χαμηλούς ορόφους κακοσυντηρημένων πολυκατοικιών, σε παλιά προσφυγικά, σε αυθαίρετα, σε ερειπωμένα εργοστάσια, ανακατεμένοι με τους ντόπιους (αποτελούν το 19% του συνολικού πληθυσμού του δήμου Αθηναίων) και ταυτόχρονα συσπειρωμένοι σ’ έναν κυκεώνα από γειτονιές πολλών και διαφορετικών εθνοτήτων. Το ότι μένουν στο κέντρο αποτελεί μία από τις αιτίες που δεν έχουν αποκλειστεί κοινωνικά, που δεν έχουν φτιάξει γκέτο. Σε αυτά τα συμπεράσματα έχει καταλήξει μελέτη που διενήργησε (2005 – 07) επιστημονική ομάδα του τομέα Πολεοδομίας – Χωροταξίας του ΕΜΠ, με υπεύθυνη την καθηγήτρια κ. Ντίνα Βαΐου.

    Στην Αττική ζουν, με βάση την τελευταία απογραφή, 376.732 αλλοδαποί. Στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Πρωτευούσης διαμένουν οι 321.280. Το 44% αυτών (140.626) κατοικούν στον δήμο Αθηναίων· ο δήμος Πειραιά έχει απορροφήσει το 5%, το Περιστέρι το 3,2% και η Καλλιθέα το 2,9%. Αθήνα, δυτικές εργατικές συνοικίες και Πειραιάς συγκεντρώνουν τα 2/3 των αλλοδαπών του Λεκανοπεδίου. Στα βορειοανατολικά και νότια προάστια των υψηλών εισοδημάτων κατοικεί ποσοστό μεταναστευτικού πληθυσμού περίπου όσο και στις «μικτές» περιοχές μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων γύρω από τον Δήμο Αθηναίων (15,7% έναντι 15,9%).

    Στις γειτονιές των μεταναστών συνυπάρχουν πολλές εθνότητες. Εμπορικά μαγαζιά με ξενικές επιγραφές, τόποι λατρείας και συναντήσεων, Ιντερνετ- καφέ και call centers συγκροτούν πολυπολιτισμικούς χώρους όπου, ωστόσο, παραμένει μεγάλος αριθμός ντόπιων, ανατρέποντας την υπόθεση περί δημιουργίας «γκέτο».

    Η διπλή καθημερινότητα ντόπιων και αλλοδαπών

    «Οι κοινότοπες αναπαραστάσεις στις κεντρικές γειτονιές της Αθήνας υπογραμμίζουν συνήθως τις αρνητικές πλευρές της αστικής ανάπτυξης: υψηλές πυκνότητες, ρύπανση, προβλήματα κυκλοφορίας και στάθμευσης, κ.ο.κ. Σπάνια αναφέρεται η ζωντάνια και η κοινωνική πολυσυλλεκτικότητα του αστικού περιβάλλοντος, όπου διαδοχικά κύματα μεταναστών βρήκαν τρόπους ένταξης στη ζωή της πόλης», σημειώνουν η επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας καθηγήτρια κ. Ντίνα Βαΐου και η ερευνήτρια του ΕΜΠ, δρ Φωτεινή Τούντα. «Πυκνοκτισμένες γειτονιές, κοντά στο κέντρο, εύκολα προσπελάσιμες, προσέφεραν στους νέους κατοίκους τον πλούτο ενός ιστορικά διαμορφωμένου αστικού περιβάλλοντος και ενός οικονομικά προσιτού κτιριακού αποθέματος. Σε αντίθεση με πολλές πόλεις του ευρωπαϊκού Βορρά, η Αθήνα “δεν έστειλε” τους μετανάστες σε απομονωμένες περιφέρειες», αλλά τους συγκράτησε σε κεντρικές συνοικίες που εξυπηρετούνται πολύ ικανοποιητικά από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με έντονο ακόμη το ντόπιο στοιχείο.

    Οι πρακτικές γυναικών

    Στο επίκεντρο της έρευνας τέθηκαν οι καθημερινές πρακτικές γυναικών, μεταναστριών και ντόπιων και οι τρόποι με τους οποίους οι πρακτικές αυτές διαπλέκονται, μέσω της σχέσης εργοδότριας– εργαζομένης. «Με τις δραστηριότητές τους, οι μετανάστριες διαμορφώνουν και αποκαλύπτουν “γυναικεία τοπία κατοίκησης”, τη συγκρότηση τόπων–μέσα–σε–τόπους, στην πόλη και τις γειτονιές όπου επιχειρούν να διαμορφώσουν μια νέα καθημερινότητα», συνεχίζουν οι κ. Βαΐου και Τούντα. «Δημόσιοι χώροι ζωντανεύουν από παιδιά, μητέρες, πατεράδες, ντόπιους ηλικιωμένους με αλλοδαπές συνοδούς. Μετανάστριες στη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων επανασυνδέουν τους ντόπιους με τη γειτονιά. Οταν χαμηλώνουν οι ήχοι από τις δραστηριότητες των ντόπιων, συγκεντρώνονται έξω από call centers και περίπτερα για τηλεφωνήματα στους δικούς τους. Τα σχολεία έχουν μεγάλο ποσοστό μαθητικού πληθυσμού από δεκάδες χώρες, που τους τροφοδοτούν με έναν πλούτο πολιτισμικών προτύπων. Η τοπική οικονομία αναζωογονείται από την κατανάλωση και την αυξανόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα των μεταναστών. Ενώ οι θεσμικές ρυθμίσεις συχνά διαμορφώνουν εμπόδια, οι γειτονιές λειτουργούν (ακόμη;) και ως τόποι κοινωνικής ένταξης, μέσα από τις άτυπες πρακτικές και δίκτυα αλληλοβοήθειας μεταναστών και ντόπιων».

    Η ερευνητική ομάδα (Ντ. Βαΐου, επιστ. υπεύθυνη, Ε. Βαρουχάκη, Α. Γκουτίδη, Α. Καλαντίδης, Σ. Καλαντζή, Μ. Καραλή, Ρ. Κεφαλέα, Ο. Λαφαζάνη, Ρ. Λυκογιάννη, Γ. Μαρνελάκης, Α. Μονεμβασίτου, Ντ. Μπαλαφούτα, Α. Μπαχαροπούλου, Ε. Παναγούλη, Α. Παπαϊωάννου, Κ. Παπασημάκη, Φ. Τούντα, Θ. Φωτίου, Σ. Χατζηβασιλείου) έκανε επιτόπια έρευνα και καταγραφή ανά κτίριο στις γειτονιές της Κυψέλης και των Σεπολίων. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους – ΕΠΕΑΕΚ.

    Πού «στήνουν» τα σπιτικά τους οι ξένοι

    Στον Δήμο Αθηναίων ζει το 40% του μεταναστευτικού πληθυσμού της Αττικής. Το 51% των μεταναστών είναι Αλβανοί, το 5% Πολωνοί, το 3,8% Βούλγαροι και ακολουθούν άλλες εθνικότητες από Ασία και Αφρική. Οι γυναίκες αποτελούν στον Δήμο Αθηναίων το 48,5% του μεταναστευτικού πληθυσμού.

    Οι πιο πυκνές συγκεντρώσεις παρατηρούνται στα δυτικά της Ομόνοιας, μεταξύ της Γ΄ Σεπτεμβρίου και των γραμμών του τρένου και από την Ευριπίδου μέχρι το ύψος της Ιουλιανού. Εκεί βρίσκονται οι «πύλες εισόδου και εξόδου» της πόλης (σταθμοί Λαρίσης και Πελοποννήσου) και πληθώρα φτηνών ξενοδοχείων, προσωρινοί χώροι υποδοχής για τους νεοφερμένους. Πάνω από την Ιουλιανού, οι συγκεντρώσεις συνεχίζονται αραιότερες, κατά μήκος της Αριστοτέλους, της Αχαρνών και των γραμμών του ηλεκτρικού μέχρι τον Αγ. Λουκά στα Πατήσια. Πυκνές συγκεντρώσεις περιορισμένης έκτασης, παρατηρούνται σε Παγκράτι, Κουκάκι και γύρω από το Σύνταγμα.

    Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν οι εξής διαφοροποιήσεις μεταξύ των μεταναστευτικών ομάδων:

    - Ο αλβανικός πληθυσμός μετακινείται πλέον από την Ομόνοια και το Μεταξουργείο προς τον Αγ. Παντελεήμονα, τα Κ. Πατήσια, την Α. Κυψέλη, κ.ά. Γενικά, παρατηρείται διασπορά των Αλβανών στον αθηναϊκό χώρο και δεν έχουν σχηματιστεί αλβανικές γειτονιές.

    - Ο πολωνικός πληθυσμός έχει δημιουργήσει μια δικιά του γειτονιά με μαγαζιά, εκκλησία και σχολεία, στη Μιχαήλ Βόδα, στην πλ. Βάθης και την Κυψέλη.

    - Ο βουλγαρικός πληθυσμός, που είναι συσπειρωμένος γύρω από την Ομόνοια και την Πλατεία Βάθης, συνυπάρχει με άλλες μεταναστευτικές ομάδες από το πρώην ανατολικό μπλοκ.

    - Οι Αφρικανοί προτιμούν περισσότερο τις γειτονιές της Κυψέλης και των Πατησίων.

    - Οι μετανάστες από Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Ινδία και χώρες της Εγγύς Ανατολής έχουν αναπτύξει σχέσεις μεταξύ τους και συγκεντρώνονται γύρω από τις πλατείες Θεάτρου, Ομονοίας, Βάθης και Μεταξουργείου, όπου έχουν συγκροτήσει μία μεγάλη γειτονιά.

    Source_ kathimerini.gr

    Ζούμπου Βασιλική_Πιερίδου Ελίνα_Χιντ Εγκέ / Γεράνι




    Διδακτική Ομάδα | Πρότυπη Ψηφιακή Πινακίδα A0


















    Download High Resolution Model

    Athens in Crisis | Schedule & Poster


    Διδακτική Ομάδα | Αρίθμηση Σπουδαστικών Ομάδων

    ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ, 9ο εξάμηνο 2010-2011
    ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9

    Κούρκουλας Ανδρέας επ.καθηγητής, Βοζάνη Αριάδνη λέκτορας,
    επικ. διδ. έργο: Ε. Ανδρουτσοπούλου

    1. ΑΓΓΕΛΗ ΑΡΓΥΡΗΣ – ΜΠΑΝΟΣ ΣΥΜΕΩΝ

    2. ΑΛΥΓΙΖΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ – ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
    3. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – ΝΑΒΡΟΖΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
    4. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΟΡΕΣΤΗΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΠΟΥΛΑΚΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
    5. ΒΟΥΚΙΑ ΜΑΡΙΑ – ΖΑΜΑΝΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ
    6. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ – ΣΕΡΙΦΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ – ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΜΕΛΙΝΑ
    7. ΖΟΥΜΠΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ – ΠΙΕΡΙΔΟΥ ΕΛΙΝΑ – ΧΙΝΤ ΕΓΚΕ
    8. ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣ – ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ-ΚΟΥΒΑΡΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ
    9. ΚΑΨΙΜΑΛΗ ΜΑΡΙΑ-ΑΝΝΑ – ΠΕΦΑΝΗ ΑΡΤΕΜΙΣ
    10. ΚΟΥΣΟΥΡΗ ΕΛΕΝΗ - ΜΠΑΜΠΑΝΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
    11. ΚΟΥΦΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    12. ΛΑΜΠΑΔΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ – ΠΑΤΣΑΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΣΙΛΕΝΑ
    13. ΜΗΤΣΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ
    14. ΜΠΑΧΑ ΣΜΑΡΑΓΔΗ – ΨΑΛΤΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ
    15. ΜΠΙΣΤΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ – DONNA DEBORAH – SANZ ALFREDO
    16. ΜΠΟΥΝΤΟΥΒΑ ΙΩΑΝΝΑ – ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ
    17. ΠΕΡΔΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – ΡΟΙΔΗ ΜΑΡΙΑ-ΗΛΙΑΝΑ
    18. ΣΑΡΑΤΣΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ – ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
    19. ΣΟΥΡΛΑΝΤΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ
    20. ΦΕΛΕΚΗ ΑΘΗΝΑ – ΤΖΑΧΡΗΣΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ