Nov 5, 2010

Δημοτικές Εκλογές _2010 | Βίντεο "Προγραμματικές Θέσεις" [Ε. Πορτάλιου]



Πρόκειται για βίντεο παραγωγής του TVXS, με συνεντευξιαζόμενη την υποψήφια δήμαρχο Αθηναίων της "Ανοιχτής Πόλης", Ε. Πορτάλιου (10/2010). Η υποψήφια παρουσιάζει τις προγραμματικές θέσεις της παράταξης της για την αντιμετώπιση μιας σειράς κοινωνικών προβλημάτων της Αθήνας.

This is a video produced by TVXS (10/2010). The person interviewed is candidate mayor of Athens E. Portaliou, who represents the municipal party "Anoihti Poli" ("Open City"). The candidate presents her party's positions regarding a series of social problems in Athens.

Source_ tvxs.gr

Example of our Work

Our last work consisted of analisis of 6 Mediterranean cities, the objective was to learn about them and apply it into Athens.
This is the one done on Alexandria:

Athens' Organization and Politics

Before anything, we would like to thank you (our dear Greek colleagues!) to have invited us to this debate platform. After this last post about Athens' relation with archaeology, I would like to ask your opinion about Athens' organization.

1_What do you think the Kallikrates reform will change in the government? Will it really work?

2_What is the relation between citizens and government? Do you identify yourself into it? Are you well represented? Do you really care about it or are you not politicaly involved?

3_How is Urban Planning decided in Athens? We haven't find any zoning plan on the official website, do they really exist or are they just unavailable to the public?

4_How do you do to ask an construction permit? What are the Building rules to respect?

5_What do you think is the most correct division of the city: the informal "Neighborhoods" or the oficial "Districts" ? Are the Districts' government really close to the people?

6_What is working or NOT working in the governement in your opinion?


Here is the link to the district division plan of wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Athens_dimotiko_diamerisma.PNG


I am going to publish an example of our previous work, so you can have an idea about our methodology.

Nov 4, 2010

Σπουδαστικές Ομάδες | Επικοινωνία με Ecole Polytechnique Federale de Lausanne

Πρόσφατα υπήρξε επικοινωνία με τους συναδέλφους εξ Ελβετίας. Απέστειλαν mail σε όλους μας, καθώς έχουν το mailing list. Παραθέτω το περιεχόμενο του mail σε περίπτωση που κάποιοι δεν το έλαβαν.

Το studio στο Ecole Polytechnique Federale de Lausanne οργανώνεται σε θεματικές ενότητες: "Οικονομία", "Μετανάστευση", "Περιβάλλον", "Αρχαιολογία" κλπ. Ο Jacob και τα υπόλοιπα 6 άτομα της ερευνητικής του ομάδας (οι αποστολείς του mail), εστιάζουν στη θεματική ενότητα "Αρχαιολογία". Προσπαθούν να κατανοήσουν τη σχέση των Αθηναίων με την πολιτιστική τους κληρονομιά. Θέλουν, επίσης, να μάθουν πώς οι Αθηναίοι αντιλαμβάνονται τους αρχαιολογικούς χώρους, και πώς σχετίζονται με το παρελθόν της πόλης τους.

Μας καλούν λοιπόν να απαντήσουμε σε ένα ερωτηματολόγιο, με την ιδιότητα του κατοίκου της Αθήνας. Αυτό περιλαμβάνει 8 ερωτήματα, τα οποία είναι:

1_ Taking in consideration the (academic) importance of the archaeological sites in Athens; how do you relate to it? What do they mean to you?

2_ Do you think, it is important to presevere the ancient remains?

3_ Do you think that the archaeological sites “belong” to the Athenians?
Do you like going to archeological sites? Can you “use” the sites the way you want? Are they easily accessible? Do tourists over-crowd them?

4_ The archeological remains occupy a major part of the green space of the city center. Do you think these spaces should be used in another way?

5_ How to you perceive the Archaeological sites in every days live? Do the ancient sites integrate in the urban fabric or are they rather landmarks?

6_ What do you think about the less iconic archeological expositions? For instance the archeological expositions in the Metro stations or the site at the Kotzia Square.

7_ Is the preservation of the historical sites and archaeology a subject, treated in the medias (newspaper / television)?

8_ Is the ancient heritage and the historic sites a part of the peoples education? How important is your knowledge concerning the archeological sites in Athens?

Για να ξεκινήσει μια πλουραλιστική συζήτηση, θα συνιστούσα -σε όποιον θέλει- να δημοσιέυσει ως comment τις απαντήσεις του. Αξίζει να μοιραστούμε τις σκέψεις μας πάνω σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Nov 3, 2010

Δημοτικές Εκλογές _2010 | Βίντεο "Συνέντευξη στο Internet" [Γ. Καμίνης]


Πρόκειται για βίντεο παραγωγής του δημοτικού συνδυασμού "Δικαίωμα στην Πόλη" του Γ. Καμίνη (10/2010). Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων διατυπώνει ιδέες και προτάσεις για τη νέα δημοτική αρχή σε μια διαδικτυακή συνέντευξη.

Oct 31, 2010

TVXS _2010 | Άρθρο "Υποβάθμιση ή Αναβάθμιση στο κέντρο της Αθήνας;"

Σχέδιο αναβάθμισης του κέντρου της Αθήνας με ταχύτατες διαδικασίες υποτίθεται ότι προωθεί η κυβέρνηση, αλλά με ποιους όρους; Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας οι καταγγελίες για την αναμόρφωση που βρίσκεται επί χάρτου αναφέρουν υπόγειες συμμαχίες και καθοδηγούμενες από επιχειρηματικά συμφέροντα μη κυβερνητικές οργανώσεις που μάχονται υπέρ μιας καθαρής πόλης. Μιλούν ουσιαστικά για μια «υποβοηθούμενη» υποβάθμιση.

Ενόψει της «Αθήνας του 2014», της καθαρής πόλης και της πρότυπης γειτονιάς αρχιτέκτονες μηχανικοί και πολεοδόμοι προειδοποιούν ότι είναι πολύ πιθανή τελικά η κατασκευή ενός άλλου είδους «γκέτο» με κατοίκους από κοινωνικά και ανώτερα οικονομικά στρώματα. Αυτή ακριβώς η κατάσταση περιγράφεται με τον όρο «εξευγενισμός», ή «gentrification» στα αγγλικά, πρόγραμμα που έχει ήδη εφαρμοστεί σε αμερικάνικες και ευρωπαϊκές πόλεις. Κάτι τέτοιο συντελείται στο Μεταξουργείο, τον Κεραμικό, στην Ομόνοια, στα στενά της οδού Πειραιώς, στους κάθετους δρόμους της Αχαρνών, αλλά και στον Αγιο Παντελεήμονα. Αυτές οι περιοχές θα «αναβαθμιστούν» μέσω της εισροής ιδιωτικών κεφαλαίων, από αγοραστές και ενοικιαστές μεσαίων και ανώτερων στρωμάτων.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», τον Οκτώβριο του 2009 καταγγέλθηκε στο συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων από την παράταξη «Η Αθήνα αλλάζει» του Κώστα Σκανδαλίδη ότι: «Επί της οδού Κνωσού (κάθετος της Αχαρνών) και τριγύρω έχει επισημανθεί από τους κατοίκους και έχει και από εμάς διαπιστωθεί ως κινητικότητα, δεν μπορούμε αλλιώς να το τεκμηριώσουμε, η λειτουργία κυκλώματος -φαντάζομαι ότι και αλλού συμβαίνει αυτό, σε συνεργασία Real Estate- που πάνε και παίρνουν αντί πινακίου φακής από τους κατοίκους που αγανακτισμένοι από αυτά που έχουν δημιουργηθεί με τις συμπεριφορές ημεδαπών και αλλοδαπών οι οποίοι εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες ή που στοιβάζονται όπως στοιβάζονται. Υποβαθμισμένων των περιοχών, πέφτουν οι τιμές».

Σχετικά μελέτη του ΑΠΘ τονίζει το αντίστοιχο παράδειγμα «εξευγενισμού» στο Μεταξουργείο μέσω της τέχνης, «η αποκατάσταση και επανάχρηση του εργοστασίου του Γκαζιού ως εκθεσιακό-συναυλιακό χώρο στην γειτονική συνοικία ήταν που σηματοδότησε την αρχή της αλλαγής χαρακτήρα της περιοχής. Την πλειοψηφία των "εκθεσιακών χώρων" αποτελούσαν εγκαταλελειμμένοι βιομηχανικοί χώροι ή εργαστήρια τα οποία είχαν καταλάβει άστεγοι και μετανάστες οι οποίοι εκτοπίστηκαν βίαια για χάρη της Τέχνης. Έτσι, τα εικαστικά project στον Κεραμικό-Μεταξουργείο φαίνονται να λειτουργούν σαν εμπροσθοφυλακή για τον "εξευγενισμό" αυτής της γειτονιάς, την εκδίωξη των μειονοτικών πληθυσμών και την ανεμπόδιστη έλευση του Real Estate».

Πηγή_ http://tvxs.gr/node/69556

TVXS _2010 | Άρθρο "Έκτος από τις Εκλογές, υπάρχουν και οι Άστεγοι"


Την στιγμή που η εκλογολογία φουντώνει, με τις κυριακάτικες εφημερίδες να εξετάζουν τα σενάρια σχηματισμού κυβερνήσεων σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, όλο και περισσότεροι Αθηναίοι καταφεύγουν στα συσσίτια των δήμων και στους ξενώνες για τους αστέγους. Και όπως μαρτυρούν οι εικόνες από την κάμερα του Tvxs, δεν πρόκειται πλέον για τους ...συνήθεις φτωχούς, αλλά για ανθρώπους της μεσαίας τάξης που σταδιακά καταστρέφεται.


Οι άστεγοι της Αθήνας πολλαπλασιάζονται με ρυθμούς που συναγωνίζονται τις αυξήσεις των τιμών και τον πληθωρισμό. Ο Δημήτρης είναι γύρω στα 40 και δεν φανταζόταν ποτέ ότι κάποια στιγμή θα κατέληγε χωρίς δουλειά και χωρίς χρήματα. "Κοιμάμαι μέσα σε αυτο το σαραβαλάκι", λέει στο Tvxs δείχνοντας το αυτοκίνητο του. "Ημουν οδηγός σε μια μεγάλη εταιρεία αλλά μας απέλυσαν όλους. Ελοιωσα τα παπούτσια μου τρέχοντας από δω και απο εκει, αλλά δεν μπόρεσα να βρώ δουλειά. Δεν είχα να πληρώσω το νοίκι και βρέθηκα μόνος, με το μόνο περιουσιακό μου στοιχείο. Αυτό το αυτοκινητάκι. Πάλι καλά,αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει μόλις πιάσουν τα κρύα. Ευτυχώς, προς το παρόν, που ο παπάς σε μια εκκλησία στο Μπραχάμι με αφήνει να πλυθώ και μου δίνει ένα πιάτο φαί".



Πολλοί απ αυτούς που αναζητούν τροφή καταφεύγουν στα συσσίτια ανθρωπιστικών οργανώσεων ή δήμων. Στο ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, απ όπου και οι εικόνες στο βιντεο, η άνοδος της ζήτησης για το πλαστικό μπολ με τη σούπα ή το κοτόπουλο θυμίζει τα ...spread των ελληνικών ομολόγων. Σϋμφωνα με τον κύριο Σκιαδά, αντιδήμαρχο και πρόεδρο του Ιδρύματος . από 1.200 συσσίτια του 2005 έχουμε φτάσει σήμερα στα 4.500. Το 85% περίπου των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια είναι Ελληνες και οι υπόλοιποι μετανάστες και πρόσφυγες. Οταν περάσει κανείς το σκαλοπάτι του συσσίτιου ή των ξενώνων για αστέγους, όλοι είναι ίσοι..

Εν τω μεταξύ, καθώς όλοι και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται φτωχότεροι,όσοι διαθέτουν κεφάλαιο αγοράζουν σε χαμηλές τιμές ακίνητα, σε περιοχές που θεωρούνται σήμερα υποβαθμισμένες λόγω της παρουσίας μεταναστών ή αστέγων. H σημερινή "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" αναφέρεται στη σκόπιμη υποβάθμιση περιοχών από κτηματομεσιτικές, με τη συνδρομή ακόμη και ΜΚΟ, με στόχο την αγορά γης σε εξευτελιστικές τιμές και τη μεταπώληση έπειτα από επιχειρήσεις ανάπλασης.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα σε περιοχές όπως το Μεταξουργείο, τον Κεραμικό, τα στενά γύρω από την Ομόνοια, στα στενά της Πειραιώς, στους κάθετους δρόμους της Αχαρνών, αλλά και στον Άγιο Παντελεήμονα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα συγκεκριμένο project που φέρει τον τίτλο «εξευγενισμός» και έχει ήδη εφαρμοστεί σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές πόλεις. Το project προσβλέπει στην αναμόρφωση υποβαθμισμένων περιοχών μέσω της εισροής ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα της Property LTD για πέντε περιοχές της Αθήνας, η οποία φέρει τον τίτλο «Πέντε περιοχές όμηροι της υποτιμητικής κερδοσκοπίας», αποκαλύπτει πως η άνοδος των δεικτών εγκληματικότητας κατά μία ποσοστιαία μονάδα ρίχνει το κόστος των ακινήτων κατά 0,5 μονάδες. Αντίστοιχα, σε κατοικίες μεγάλης ηλικίας και χαμηλού ορόφου, η αύξηση της εγκληματικότητας κατά μία μονάδα ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση του κόστους ακόμη και κατά δύο μονάδες.

Όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», σύμφωνα με τους ειδικούς, σε αυτούς τους αριθμούς βρίσκεται η βάση του «σκληρού παιχνιδιού» που γίνεται σε περιοχές όπως το Μεταξουργείο, αλλά και ο Άγιος Παντελεήμονας.

Μάλιστα, έκθεση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι «η βάση της διαδικασίας του εξευγενισμού βρίσκεται στην υποβάθμιση κεντρικών περιοχών των πόλεων και συνεπώς στην υποτίμηση καιαπαξίωση του επενδεδυμένου στη γη κεφαλαίου σε αυτές τις περιοχές». Στην έκθεση σημειώνεται ότι «κάποιες φορές μάλιστα η εγκατάσταση μεταναστών και η απαξίωση του κτισμένου περιβάλλοντος υποβοηθούνται από τους επροσώπους του κτηματικού κεφαλαίου εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες».

Τέλος, η εφημερίδα αναφέρεται σε καταγγελίες από κατοίκους του Μεταξουργείου πως μικροιδιοκτήτες και κάτοικοι της περιοχής έχουν μπει στο στόχαστρο κτηματομεσιτών με στόχο «τη συνένωση των ακινήτων κει των μικρών ιδιόκτητών περιουσιών σε μεγάλες». Οι κάτοικοι στις καταγγελίες τους εμπλέκουν ακόμη και ΜΚΟ, οι οποίες έχουν συσταθεί από κάτοικους διαφόρων περιοχών και χρηματοδοτούνται από μεγαλοϊδιοκτήτες Real Estate.

Πηγή_ http://tvxs.gr/node/69528