Σχέδιο αναβάθμισης του κέντρου της Αθήνας με ταχύτατες διαδικασίες υποτίθεται ότι προωθεί η κυβέρνηση, αλλά με ποιους όρους; Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας οι καταγγελίες για την αναμόρφωση που βρίσκεται επί χάρτου αναφέρουν υπόγειες συμμαχίες και καθοδηγούμενες από επιχειρηματικά συμφέροντα μη κυβερνητικές οργανώσεις που μάχονται υπέρ μιας καθαρής πόλης. Μιλούν ουσιαστικά για μια «υποβοηθούμενη» υποβάθμιση.
Ενόψει της «Αθήνας του 2014», της καθαρής πόλης και της πρότυπης γειτονιάς αρχιτέκτονες μηχανικοί και πολεοδόμοι προειδοποιούν ότι είναι πολύ πιθανή τελικά η κατασκευή ενός άλλου είδους «γκέτο» με κατοίκους από κοινωνικά και ανώτερα οικονομικά στρώματα. Αυτή ακριβώς η κατάσταση περιγράφεται με τον όρο «εξευγενισμός», ή «gentrification» στα αγγλικά, πρόγραμμα που έχει ήδη εφαρμοστεί σε αμερικάνικες και ευρωπαϊκές πόλεις. Κάτι τέτοιο συντελείται στο Μεταξουργείο, τον Κεραμικό, στην Ομόνοια, στα στενά της οδού Πειραιώς, στους κάθετους δρόμους της Αχαρνών, αλλά και στον Αγιο Παντελεήμονα. Αυτές οι περιοχές θα «αναβαθμιστούν» μέσω της εισροής ιδιωτικών κεφαλαίων, από αγοραστές και ενοικιαστές μεσαίων και ανώτερων στρωμάτων.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», τον Οκτώβριο του 2009 καταγγέλθηκε στο συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων από την παράταξη «Η Αθήνα αλλάζει» του Κώστα Σκανδαλίδη ότι: «Επί της οδού Κνωσού (κάθετος της Αχαρνών) και τριγύρω έχει επισημανθεί από τους κατοίκους και έχει και από εμάς διαπιστωθεί ως κινητικότητα, δεν μπορούμε αλλιώς να το τεκμηριώσουμε, η λειτουργία κυκλώματος -φαντάζομαι ότι και αλλού συμβαίνει αυτό, σε συνεργασία Real Estate- που πάνε και παίρνουν αντί πινακίου φακής από τους κατοίκους που αγανακτισμένοι από αυτά που έχουν δημιουργηθεί με τις συμπεριφορές ημεδαπών και αλλοδαπών οι οποίοι εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες ή που στοιβάζονται όπως στοιβάζονται. Υποβαθμισμένων των περιοχών, πέφτουν οι τιμές».
Σχετικά μελέτη του ΑΠΘ τονίζει το αντίστοιχο παράδειγμα «εξευγενισμού» στο Μεταξουργείο μέσω της τέχνης, «η αποκατάσταση και επανάχρηση του εργοστασίου του Γκαζιού ως εκθεσιακό-συναυλιακό χώρο στην γειτονική συνοικία ήταν που σηματοδότησε την αρχή της αλλαγής χαρακτήρα της περιοχής. Την πλειοψηφία των "εκθεσιακών χώρων" αποτελούσαν εγκαταλελειμμένοι βιομηχανικοί χώροι ή εργαστήρια τα οποία είχαν καταλάβει άστεγοι και μετανάστες οι οποίοι εκτοπίστηκαν βίαια για χάρη της Τέχνης. Έτσι, τα εικαστικά project στον Κεραμικό-Μεταξουργείο φαίνονται να λειτουργούν σαν εμπροσθοφυλακή για τον "εξευγενισμό" αυτής της γειτονιάς, την εκδίωξη των μειονοτικών πληθυσμών και την ανεμπόδιστη έλευση του Real Estate».
1 comment:
α να γεια σου (που λεει κ' η γιαγια μου)
Post a Comment