Oct 31, 2010

TVXS _2010 | Άρθρο "Έκτος από τις Εκλογές, υπάρχουν και οι Άστεγοι"


Την στιγμή που η εκλογολογία φουντώνει, με τις κυριακάτικες εφημερίδες να εξετάζουν τα σενάρια σχηματισμού κυβερνήσεων σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, όλο και περισσότεροι Αθηναίοι καταφεύγουν στα συσσίτια των δήμων και στους ξενώνες για τους αστέγους. Και όπως μαρτυρούν οι εικόνες από την κάμερα του Tvxs, δεν πρόκειται πλέον για τους ...συνήθεις φτωχούς, αλλά για ανθρώπους της μεσαίας τάξης που σταδιακά καταστρέφεται.


Οι άστεγοι της Αθήνας πολλαπλασιάζονται με ρυθμούς που συναγωνίζονται τις αυξήσεις των τιμών και τον πληθωρισμό. Ο Δημήτρης είναι γύρω στα 40 και δεν φανταζόταν ποτέ ότι κάποια στιγμή θα κατέληγε χωρίς δουλειά και χωρίς χρήματα. "Κοιμάμαι μέσα σε αυτο το σαραβαλάκι", λέει στο Tvxs δείχνοντας το αυτοκίνητο του. "Ημουν οδηγός σε μια μεγάλη εταιρεία αλλά μας απέλυσαν όλους. Ελοιωσα τα παπούτσια μου τρέχοντας από δω και απο εκει, αλλά δεν μπόρεσα να βρώ δουλειά. Δεν είχα να πληρώσω το νοίκι και βρέθηκα μόνος, με το μόνο περιουσιακό μου στοιχείο. Αυτό το αυτοκινητάκι. Πάλι καλά,αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει μόλις πιάσουν τα κρύα. Ευτυχώς, προς το παρόν, που ο παπάς σε μια εκκλησία στο Μπραχάμι με αφήνει να πλυθώ και μου δίνει ένα πιάτο φαί".



Πολλοί απ αυτούς που αναζητούν τροφή καταφεύγουν στα συσσίτια ανθρωπιστικών οργανώσεων ή δήμων. Στο ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, απ όπου και οι εικόνες στο βιντεο, η άνοδος της ζήτησης για το πλαστικό μπολ με τη σούπα ή το κοτόπουλο θυμίζει τα ...spread των ελληνικών ομολόγων. Σϋμφωνα με τον κύριο Σκιαδά, αντιδήμαρχο και πρόεδρο του Ιδρύματος . από 1.200 συσσίτια του 2005 έχουμε φτάσει σήμερα στα 4.500. Το 85% περίπου των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια είναι Ελληνες και οι υπόλοιποι μετανάστες και πρόσφυγες. Οταν περάσει κανείς το σκαλοπάτι του συσσίτιου ή των ξενώνων για αστέγους, όλοι είναι ίσοι..

Εν τω μεταξύ, καθώς όλοι και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται φτωχότεροι,όσοι διαθέτουν κεφάλαιο αγοράζουν σε χαμηλές τιμές ακίνητα, σε περιοχές που θεωρούνται σήμερα υποβαθμισμένες λόγω της παρουσίας μεταναστών ή αστέγων. H σημερινή "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" αναφέρεται στη σκόπιμη υποβάθμιση περιοχών από κτηματομεσιτικές, με τη συνδρομή ακόμη και ΜΚΟ, με στόχο την αγορά γης σε εξευτελιστικές τιμές και τη μεταπώληση έπειτα από επιχειρήσεις ανάπλασης.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα σε περιοχές όπως το Μεταξουργείο, τον Κεραμικό, τα στενά γύρω από την Ομόνοια, στα στενά της Πειραιώς, στους κάθετους δρόμους της Αχαρνών, αλλά και στον Άγιο Παντελεήμονα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα συγκεκριμένο project που φέρει τον τίτλο «εξευγενισμός» και έχει ήδη εφαρμοστεί σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές πόλεις. Το project προσβλέπει στην αναμόρφωση υποβαθμισμένων περιοχών μέσω της εισροής ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα της Property LTD για πέντε περιοχές της Αθήνας, η οποία φέρει τον τίτλο «Πέντε περιοχές όμηροι της υποτιμητικής κερδοσκοπίας», αποκαλύπτει πως η άνοδος των δεικτών εγκληματικότητας κατά μία ποσοστιαία μονάδα ρίχνει το κόστος των ακινήτων κατά 0,5 μονάδες. Αντίστοιχα, σε κατοικίες μεγάλης ηλικίας και χαμηλού ορόφου, η αύξηση της εγκληματικότητας κατά μία μονάδα ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση του κόστους ακόμη και κατά δύο μονάδες.

Όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», σύμφωνα με τους ειδικούς, σε αυτούς τους αριθμούς βρίσκεται η βάση του «σκληρού παιχνιδιού» που γίνεται σε περιοχές όπως το Μεταξουργείο, αλλά και ο Άγιος Παντελεήμονας.

Μάλιστα, έκθεση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι «η βάση της διαδικασίας του εξευγενισμού βρίσκεται στην υποβάθμιση κεντρικών περιοχών των πόλεων και συνεπώς στην υποτίμηση καιαπαξίωση του επενδεδυμένου στη γη κεφαλαίου σε αυτές τις περιοχές». Στην έκθεση σημειώνεται ότι «κάποιες φορές μάλιστα η εγκατάσταση μεταναστών και η απαξίωση του κτισμένου περιβάλλοντος υποβοηθούνται από τους επροσώπους του κτηματικού κεφαλαίου εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες».

Τέλος, η εφημερίδα αναφέρεται σε καταγγελίες από κατοίκους του Μεταξουργείου πως μικροιδιοκτήτες και κάτοικοι της περιοχής έχουν μπει στο στόχαστρο κτηματομεσιτών με στόχο «τη συνένωση των ακινήτων κει των μικρών ιδιόκτητών περιουσιών σε μεγάλες». Οι κάτοικοι στις καταγγελίες τους εμπλέκουν ακόμη και ΜΚΟ, οι οποίες έχουν συσταθεί από κάτοικους διαφόρων περιοχών και χρηματοδοτούνται από μεγαλοϊδιοκτήτες Real Estate.

Πηγή_ http://tvxs.gr/node/69528

No comments: