Oct 15, 2010

Δημοτικές Εκλογές _2010 | Υποψήφιοι Δήμου Αθήνας

Με αιχμή τα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας, μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και με αρκετές απουσίες από τον πολιτικό χώρο, διεξήχθη χθες δημόσια συζήτηση με θέμα το «Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές 2010». Την εκδήλωση διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος «Παναθήναια» και το περιοδικό MOnuMENTA, στην πλατεία Κουμουνδούρου.
_της Κωνσταντίνας Τσιλομελέκη

Στις 5 το απόγευμα ήταν όλοι εκεί. Κάτοικοι του κέντρου, έτοιμοι να εκφράσουν την αγανάκτηση και την οργή τους, για τη δύσκολη καθημερινότητά τους και υποψήφιοι δήμαρχοι, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες έτοιμοι να κάνουν απ’ το βήμα, τις προγραμματικές τους δηλώσεις. Η συζήτηση δεν είχε ξεκινήσει ακόμα, όταν άρχισαν οι διαφωνίες μεταξύ των παρευρισκόμενων κατοίκων, για τα αίτια των προβλημάτων του κέντρου. Οι περισσότεροι κατέληγαν στο ίδιο συμπέρασμα ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, κι όπως υποστήριξε η εκπρόσωπος της MOnuMENTA «ήρθαμε να ακούσουμε τους υποψήφιους να δίνουν λύσεις».

Στο συντονισμό της συζήτησης, ήταν ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηγεωργίου ενώ πρώτος το λόγο έλαβε, λόγω πίεσης χρόνου και ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Καμίνης. Βασικοί άξονες της τοποθέτησής του, ήταν η συνεχής εισροή μεταναστών, η περίθαλψή τους, η απουσία στεγαστικής πολιτικής και το εμπόριο ναρκωτικών. Ο κ. Καμίνης υποστήριξε ότι, υπάρχει συνεχής εισροή προσφύγων που εντείνει το πρόβλημα εξαιτίας του ήδη γκετοποιημένου κέντρου, που είναι κι ο χώρος υποδοχής τους. Παράλληλα τόνισε ότι, με εφαρμογή στεγαστικής πολιτικής που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα, οι πολίτες θα επιστρέψουν στο κέντρο και στις επιχειρήσεις τους ενώ το ζήτημα των τοξικομανών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με περίθαλψη αλλά και καταστολή.

Στη συζήτηση έλαμψε δια της απουσίας του ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, τον οποίο κλήθηκε να αντικαταστήσει ο αντιδήμαρχος Λευτέρης Σκιαδάς, ο οποίος δέχθηκε και την αποδοκιμασία αρκετών παρευρισκομένων πριν πάρει το λόγο. Όσον αφορά τους μετανάστες και τους ναρκομανείς ο κ. Σκιαδάς υποστήριξε ότι, «το πρόβλημα πρέπει να αποκεντρωθεί για να λυθεί», τότε η φωνή μιας ηλικιωμένης γυναίκας ακούστηκε να λέει «αποκέντρωση, να τους πάρετε από δω». Επίσης, ο αντιδήμαρχος ισχυρίστηκε ότι «η αστυνομία θα πρέπει να κάνει επιχειρήσεις που να στοχεύουν στην διακοπή της εισροής μεταναστών».

Στο βήμα ανέβηκε στη συνέχεια η Ελένη Πορτάλιου, υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων με το συνδυασμό «Ανοιχτή Πόλη». Έθιξε θέματα που αφορούν γενικότερα προβλήματα της πόλης και πρότεινε λύσεις όπως εξωραϊσμό των δημόσιων χώρων, καθαριότητα και έλεγχο των παράνομων και μη, νυχτερινών κέντρων που προκαλούν ηχορύπανση.

Η Ελένη Πορτάλιου τόνισε ότι, η ΕΛΑΣ πρέπει να «διαλύσει» τις συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά και ο ΟΚΑΝΑ πρέπει να αποκεντρωθεί. Με την τοποθέτηση της, συμφώνησε ο Νίκος Μπελαβίλας, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά με το συνδυασμό του Αλέκου Αλαβάνου, «Ελεύθερη Αττική». Ο κ. Μπελαβίλας επικεντρώθηκε στη κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και τόνισε ότι «επικίνδυνοι είναι αυτοί που παρελαύνουν ξυλοκοπώντας μετανάστες, αν συνεχιστεί αυτό θα χωριστούμε σε δύο ομάδες, σταματήστε τις συνθήκες εμφυλίου». Ακούγοντας αυτό, μια γυναίκα στα πίσω καθίσματα λέει χαμηλόφωνα «μας πετάνε χαρτιά οι χρυσαυγίτες κάτω από τις πολυκατοικίες, ξέρουν ότι είμαστε ευάλωτοι».

Ο Γρηγόρης Ψαριανός, υποψήφιος περιφερειάρχης με το συνδυασμό «Αττική Γη» αφού μίλησε για την σημερινή εποχή «τρόμου και φόβου» πρότεινε ότι, «η αντιμετώπιση αρκετών προβλημάτων δεν είναι θέμα χρημάτων αλλά πρωτοβουλιών». Όσον αφορά τους τοξικομανείς τόνισε ότι, θα πρέπει να τους παρέχεται φροντίδα όπως σε όλους του ασθενείς, ενώ υποστήριξε την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών.

Στην συζήτηση παρευρέθηκαν και μίλησαν επίσης, ο Γιώργος Αμιράς με τον συνδυασμό «Επιμένουμε Αθήνα», ο Γιάννης Μήλιος εκπροσωπώντας τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αλέξη Μητρόπουλου, ο Κ. Διάκος από τους Οικολόγους Πράσινους, ο Χρ. Κουρούσης υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του Γιάννη Δημαρά και ο Πέτρος Κωνσταντίνου υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Αφού ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος ομιλιών από τους υποψήφιους, οι οποίοι ήδη είχαν αρχίσει να «αραιώνουν» το λόγο έλαβαν εκπρόσωποι από οργανώσεις οικολογικές, τοπικές αλλά και εμπόρων/καταστηματαρχών. Η συζήτηση έμοιαζε να φτάνει στο τέλος, όταν σιγά-σιγά αποχώρησαν οι περισσότεροι «προσκεκλημένοι» υποψήφιοι. Οι κάτοικοι της περιοχής, τότε αρχίζουν να παίρνουν το λόγο και να καταθέτουν προσωπικές του εμπειρίες και παράπονα ενώ όταν συνειδητοποιούν ότι, η αίθουσα αδειάζει χωρίς να τους έχει ακούσει σχεδόν κανείς αναρωτιούνται «που είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι να μας δώσουν λύσεις;».

Source_ http://tvxs.gr/node/68265

1 comment:

pantelis adiavastos said...

είναι κανείς που ψήνεται να το μεταφράσει;